Ivana Pavlisková

Na návštěvu k neandertálcům

11. 03. 2017 18:05:28
Dumáte, kde bych k nim přišla? Není to pro mě tak složité. Přes pole a kopec. Kam? Přece do Štramberku. Štramberk není jen Moravský Betlém. Má i jiná kouzla. O některých jsem už ve svých článcích psala. Pojďme se podívat na další.

Jak takový neandertálec vypadá, co vzít na návštěvu, jak se chovat? Kde jinde se jít poučit, než do Muzea Zdeňka Buriana. Kdo neví, čím je světově proslulý tento malíř a ilustrátor, snad pomůže jako nápověda, že jeho ilustracemi se nechal inspirovat Karel Zeman pro svůj film Cesta do pravěku.

Tedy alespoň stručně. Narodil se v nedaleké Kopřivnici v roce 1905 a část života prožil ve Štramberku, kde jeho dětské pozornosti a fantazii samozřejmě jeskyně Šipka nemohla uniknout. Později začal spolupracovat s paleontology, antropology a vznikly rekonstrukce, kresby vymřelých pravěkých zvířat a rostlin a též obyvatelů pravěku.

Ale jeho tvorba je natolik rozsáhlá, jmenujme alespoň ilustrace knih autorů, jako byli J.Verne, K. May, E. Štorch, J. London, R.Kipling, J. Foglar a další, že není možné ji na tak malém prostoru vystihnout zcela.

Ale dost suché teorie, pojďme nahlédnout do pravěku a nejen tam.

Že je to málo? Respektuji požadavek správce – bez detailů. A není snad rozsáhlejší, než virtuální prohlídka na webových stránkách muzea. Kdo chce vidět víc, může navštívit aktuální expozici, která trvá do 25.6.2017. Expozice se obměňují a brzy bude rozsah rozšířen na celou budovu muzea na štramberském náměstí. Stojí to za to.

Ale pojďme konečně na slibovanou návštěvu.

Ohlašovat se není nutné. Bydliště - jeskyně Šipka, na úbočí, dnes již jen polovičního, vrchu Kotouč. Bylo zde významné archeologické naleziště, mimo jiné světově proslulé nálezem části spodní čelisti neandertálského dítěte stáří 8-10 let.

Strop jeskyně se propadl. Vlevo Jezevčí díra, vpravo Krápníková chodba. Už bez krápníků. Tu zničili lidé krátce po jejím objevení. Vandalové v 19. století.

A když se otočíte, uvidíte toto.

Neměla jsem štěstí, nebyli doma. Ani kafe by mi neuvařili, ohniště vyhaslo.

Ale slibuji, že vám ukážu ještě další kouzla Štramberku a na to kafe vás pozvu také.

A kdo chce zpětně zabrousit do Štramberku romantického, kamenitého, nebo industriálního, nahlédněte třeba na tento odkaz.

http://pavliskova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=472047

http://pavliskova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=482084

Autor: Ivana Pavlisková | karma: 20.05 | přečteno: 588 ×
Poslední články autora