Za branou čekají další

26. 02. 2017 18:34:43
Známá věta, kdy zaměstnavatel chce dát zaměstnanci najevo, že jeho činnost není uspokojivá a na příležitost obsadit jeho místo čekají další. Tuto větu ovšem dokáže vypustit z úst nejen zaměstnavatel, ale i nespokojený klient.

Spolujezdkyně autem cestou do práce pracují ve zdravotnictví. To víte, že občas se při jízdě zabrousí na humorné situace i běžné pracovní problémy. Kámoška dělá na chirurgickém oddělení. Je sice rozděleno na více úseků, ale říkala, že není výjimkou, že odpoledne jsou na celé oddělení jen dvě sestry, že i lékařů je na oddělení více, než sester. Řešit příjmy pacientů, když chybí lůžka, běžný provoz ležících, aby každý dostal léky dle potřeby, aby byli v pořádku, pacienty v pooperačních stavech. Pacientů nespokojených, protože už jim otrnulo po akutních příhodách. Také dost často problémových pacientů, které sebrali s nějakým úrazem opilé, zakrvácené, špinavé a smradlavé někde na cestě policisté. A do toho přijdou návštěvy. Mnohdy s nereálnými nebo nepřiměřenými požadavky.

A tak se jedna dáma otřela o sestru, která sice prováděla své úkony, jak měla, ale asi chyběl úsměv, nebo čert ví co. Při dvanáctihodinových směnách a v takto stresovém prostředí, se není čemu divit.

A svoji nespokojenost ukončila větou : „Když se vám ta práce nelíbí, za branou čekají další“.

Kámoška se kolegyně zastala slovy : „Paní, dívala jsem se, ale nestojí tam nikdo“.

Už dávno ne. A zvláště v této profesi. V době, kdy regionální rádio vysílá masívní reklamu na nové zdravotní sestry. Přijďte, dostanete i náborový příspěvek. A proč by měly sestřičky spěchat zrovna do tohoto zařízení, které je v rukou soukromého subjektu? Proč, když fakultní nemocnice platí lépe? Proč, když nestačí studium střední školy, ale musí pokračovat dále ještě v bakalářském, či magisterském studiu. Proč by sestra, která umí jazyk, nemá třeba závazky a má vysokoškolské vzdělání, nešla pracovat raději dále na západ do jiné země EU? Za úplně jiné peníze. Proč by za tyto peníze v okresní nemocnici, musela poslouchat ještě kecy nějaké „dámy“, která o těchto problémech neví vůbec nic?

Važme slova před takovými profesemi. Kdo nám utře v případě potřeby zadek, když chybí i ošetřovatelky? Kdo nám dá v noci prášek po prosbě, že nás něco bolí a nemůžeme spát. Sestry dovezené z cizojazyčných destinací, které nebudou rozumět našemu přání, či povzdechu? Byť nám ten zadek utřou asi také.

Obecně věta – za branou čekají další, už dnes moc opodstatnění nemá. Proč by jinak montážní závody platily zaměstnancům, třeba z Rumunska, ubytování, dovoz do místa práce ze vzdálené ubytovny, která ale byla ochotna je přijmout? Která už řešila nejeden pořádkový problém s městem kvůli výtržnostem pracovníků? Ne , to nejsou běženci.

Že si firmy, které si zakládají na vysoké kvalitě práce, své zaměstnance hýčkají, aby se jim vyplatilo jezdit do práce třeba i 50-80 km?

Pracuji ve stavebnictví. Když majitel firmy potřebuje zedníka, nepomůže mu, že se podívá za bránu. Žádný tam totiž nestojí a ti, co chodí z pracáku, chtějí většinou jen razítko, že zde byli. Dost jich odešlo do fabrik. Platí lépe a je to pravidelná práce na píchačky. Nikdo po nich nechce, aby dělali v létě déle, protože když je práce, musí se udělat co nejdříve a aby si v zimě v době extrémních klimatických podmínek brali nuceně dovolenou a naopak, aby si ji v létě nebrali.

Když dnes na každém kroku najdete návody, jak vydělat těžké peníze? Chce to jen odvahu, nic víc a můžete všechno, budete sedět někde na pláži pod slunečníkem a budete prodávat své návody, budete ovládat své e-shopy z pláže, budete obchodovat na burze z peřin.

Nedávno jsem byla svědkem jedné diskuze, kdy se řešilo, že novodobé, moderní školství, míněno spíše to soukromé, učí děti samostatně myslet, rozebírat myšlenky, polemizovat o nich, aby se v budoucnu lépe a samostatně uplatnily.

Nechtěla jsem se do toho míchat, i když mě svrběl jazyk, abych nenarušila intelektuální proud diskuze.

Měla jsem totiž na jazyku otázku, po našemu : „A robit rukama bude v budoucnu kdo?“

Za branami totiž už fronty nestojí.

Autor: Ivana Pavlisková | neděle 26.2.2017 18:34 | karma článku: 39.75 | přečteno: 5144x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 23.03 | Přečteno: 353 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 43 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.14 | Přečteno: 292 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 511 | Diskuse
Počet článků 292 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 855

Vážně i nevážně, o tom, co mě napadá, o tom, co vidím cestou.

O svých zážitcích ze psího útulku jsem napsala knížku - Potkala jsem psy, útulek a lidi.

http://www.potkala-jsem-psy.cz/

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...