Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Schizofrenie

Začarované slovo. Skandální slovo? Co kdo může, co nemůže, čeho je schopen a neschopen, co je schopen rozpoznat a co ne? Že to není typické vánoční téma? Zkusím vás přesvědčit, že trochu ano.

Není to dávno, co všem občanům ČR bylo doporučeno, aby si zjistili, co je schizofrenie. Že je to vysvětlení „něčeho“. Jaká jsou práva a možnosti dotyčného, jaká má omezení, co může v takových případech Policie, lékaři, či jiné orgány a instituce a co nemohou?

Nepotřebuji to zjišťovat. Mám známou, jejíž syn má schizofrenii. Diagnostikovanou a neléčenou, dotyčný se léčit nechce, protože dle jeho názoru mu „nic“ není. Projevuje se to, například, tak, že čas od času ze svého pokoje vyběhl s nožem v ruce, nervózně přecházel bytem a tázal se přítomných „jestli tam někdo ještě je“ a jestli tedy má s nožem zakročit. Agresivita jeho chování se odvíjí, bůhví, od čeho. A tedy je více či méně nebezpečný rodinným příslušníkům. Ale možná i jiným, nevím.

Sama jsem měla tu čest být svědkem toho, když přišel odněkud, doprovázeli ho „neviditelní“ nepřátelé, lehké děvy a další, s nimiž komunikoval.  I já byla zařazená do některé z kategorií.

Jednou byl obzvlášť nebezpečný a začal agresivně ohrožovat i rodinné příslušníky. Vysublimovali z domácnosti a zavolali Policii ČR. Přijeli brzy. A brzy také odjeli po zjištění stavu. Se zdůvodněním, že nemohou nic dělat, protože je to na léčení a on se léčit nechce. A nemohou ho tedy odvézt do léčebny proti jeho vůli.  Možná, kdyby někomu fyzicky ublížil, tak snad ano. Zatím ale nikoho nezabil ani nezranil.

Je mladý, svéprávný, pracuje, a „nic“ mu není. „Naštěstí“ se odstěhoval a bydlí sám. Řeknete si, co je to za rodiče, rodinné příslušníky, co ho nepřinutí se léčit? Nežijete jejich život.

Někde orgány zakročit mohou a někde ne? Někdy je to důvod pro omluvu a někde pro výmluvu?

Nicméně mám pocit, že schizofrenicky se chová celý státní aparát, potažmo celá společnost. Příklad? Kdo někdy přišel do styku s novostavbami, rekonstrukcemi veřejných budov, firem, ví, že v procesu stavebního povolení a následné kolaudace, potřebuje vyjádření příslušné instituce, kde je zjišťováno, že budova má bezbariérový přístup a různá další opatření usnadňující přístup hendikepovaným osobám.

Jak si lze pak vysvětlit, když hendikepovaná osoba žádá státní instituci o zhotovení bezbariérového přístupu k domu, kde bydlí (úpravu obrubníku na chodníku), protože přes zvýšené obrubníky má problém se dostat domů a naopak ven? Tento případ jsem nedávno zaregistrovala v médiích. Udál se v Praze. Výsledek? Žadateli bylo úředně doporučeno, ať se přestěhuje.

Nemá to též známku schizofrenie? Na jednu stranu musíte vyhovět zákonným požadavkům a na druhou stranu, když něco chcete, potřebujete, stát se chová jinak?

Nesetkáváme se snad s tím, že mnohdy se lidé navenek ukazují, vystupují jinak, jako vstřícní, dokonalí? A když je poznáte blíže a zjistíte, že jsou to úplně obyčejní sebestřední pokrytci? Vše pro efekt, boj o místo na výsluní, snaha být obdivován a nepostradatelný?

A co jsou v současné době „vánoční svátky“? Pro většinu snaha o přetékající lednice, nablýskaná okna, lustry, skleničky, mít co nejvíc druhů cukroví a různých pochutin, sehnat peníze na dárky, stihnout pracovní resty před koncem roku …. chvat a stres. Výsledkem je tak leda únava a depka, nikoliv stav radostného tetelení.

Na druhou stranu se zaklínáme slovy o pohodových a klidných svátcích v kruhu rodiny a vzájemně si tak v tom chvatu přejeme. A ruku na srdce, kolik, zvláště hospodyněk, si už před svátky řekne – už aby bylo po všem? Ale je nutné to ještě vydržet a dekorovat přívětivým úsměvem a dle možnosti nějakým dobrým skutkem.

Nemá to také znaky schizofrenie, rozpolcenosti? Je na to lék? Moje mamka i babička, která se narodila v 19. století, by svorně řekly – hladu a polských vší.

Tak to zkusme jednou jinak. Bez pokrytectví a zamlžování pravdy, co na srdci, to na jazyku, aby každý hned věděl, s kým má tu čest. Bez naleštěných oken, ony nikam neutečou. Bez přetékajících lednic a stolů. Nebojte, obchody zase po svátcích otevřou a popelnice pak přetékat nezkonzumovaným nemusejí. A dobré skutky? Ty se dají páchat celý rok.

Tak krásné a opravdu pohodové Vánoce. A příště raději něco o zvířátkách.

 

Autor: Ivana Pavlisková | sobota 22.12.2018 11:56 | karma článku: 19,31 | přečteno: 465x
  • Další články autora

Ivana Pavlisková

Čtyřnozí závodníci

Ano i chlupatí čtyřnožci závodí. A ačkoliv je zima a logický by byl report ze závodů psích spřežení, pojďme se trochu letně ohřát. A připlést se chlupáčům do cesty.

13.1.2019 v 16:53 | Karma: 19,21 | Přečteno: 342x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

Typicky vánoční

Tak máme zas typické Vánoce posledních let. Na blátě. Nevím, které už jsou takové v řadě, ale přesně vím, že toto jsou moje sedmé Vánoce, kdy na Štědrý den směřují mé kroky do psího útulku. Myslíte, že sedmička je šťastné číslo?

24.12.2018 v 16:09 | Karma: 23,17 | Přečteno: 516x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

Černá je dobrá, nejlepší

Že máte dost všudypřítomných slevových lákadel spojených s černým pátkem? Že černá v životě značí smutek? Přesto nelze popřít, že černá má cosi do sebe. Elegantní, klasická, společenská, tajuplná. To je černá kočka.

25.11.2018 v 19:24 | Karma: 23,50 | Přečteno: 435x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

I ty stará zřícenino!

Mnozí v kategorii ...sát, mi jistě dají za pravdu, že občas něco loupe, tu zabolí, ale pořád to ještě ujde. Tedy se člověk může cítit dotčeně, když neuctivá omladina konstatování z nadpisu utrousí mezi řečí vaším směrem.

4.11.2018 v 18:27 | Karma: 19,73 | Přečteno: 484x | Diskuse| Fotoblogy

Ivana Pavlisková

On ti nezaplatil?

To je vtipná otázka při konstatování, že faktura za vystavenou práci zůstává několik týdnů, měsíců i let nezaplacena. To byla i otázka nedávno na mě, když jsme vzpomněli na jistou osobu a staré dluhy.

14.10.2018 v 18:06 | Karma: 34,81 | Přečteno: 3429x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

  • Počet článků 292
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 855x
Vážně i nevážně, o tom, co mě napadá, o tom, co vidím cestou.

O svých zážitcích ze psího útulku jsem napsala knížku - Potkala jsem psy, útulek a lidi.

http://www.potkala-jsem-psy.cz/