Zaslouží respekt

19. 06. 2016 18:43:13
Nedávno jsem zahlédla na FB naléhavou výzvu, která měla za úkol získat nové dobrovolníky pro práci v terénu. Takové, které neodradí komunikace ani s lidmi nejhrubšího zrna, opilci, mnohdy agresivními feťáky a občany tmavší pleti.

Výzvu zveřejnili dobrovolníci z Moravskoslezského spolku na ochranu zvířat. Jsou to lidé, v převážné většině tedy mladé vzdělané dámy, které nelitují svého volného času a peněz, aby zlepšily život týraných zvířat. Hlavně psů a koček v bezdomoveckých koloniích kolem Ostravy, Karviné, kterým se normální člověk raději vyhne, kde žijí zvířata v nevyhovujících podmínkách, nekontrolovaně se množí. Ale pomáhají také těm, pro které je chlupatý kamarád nejbližší bytostí, ale na lepší péči o ně jim chybějí prostředky.

Pořádají několikrát ročně tzv. Homeless tour, kdy objíždějí zmíněná kritická místa a za pomocí ochotného veterináře zvířata očkují, odblešují, odčervují, případně provádějí jiné úkony, které jsou třeba. Mnohdy odjíždějí se štěňaty nebo psy, jejichž zdravotní stav je kritický nebo jsou nežádoucí. Zajišťují psům a kočkám kastraci, aby jejich počty nerostly. Část se jich vrací nazpět a část je umísťována do pěstounské péče.

Pochopitelně někde s kastrací neuspějí, protože pro agresivního vlastníka je „výroba“ a následný prodej štěňat třeba jistým finančním zdrojem. Ale daří se jim majitele přesvědčit a zachraňují tak psy z příšerných podmínek, kdy jsou uvázaní na řetězu, či zavřeni v chlívku. Bez vody a pořádného žrádla.

Tak na to je třeba, přátelé, odvahu a tyto dámy ji mají.

Tak pár snímků z akcí. Nechci zde šokovat případy zarostlého řetězu do krku a podobně, ale není to mnohdy hezký pohled.

Spolek má statut občanského sdružení a vznikl už v roce 1990. Současně s terénními pracovníky spolupracují tzv. pěstouni. Poskytují dobrovolně azyl pro kočky i psy, pro zvířata nemocná i zdravá, mladá i stará, zanedbaná, aby nemusela skončit v útulcích. Mnozí mají doma i další své psy, či kočky a tak je možné s přijatými chlupáči pracovat a provádět socializaci. Samozřejmě je učí správným návykům, aby mohli být třeba umístěni do bytu, což značně zvyšuje jejich šanci na umístění do nových domovů. I pěstounů není nadbytek a hledají se noví.

Pěstouni si rovněž hradí vše sami, pouze veterinární ošetření, případně u štěňat, či psů se speciálními nároky na stravu, hradí toto právě Moravskoslezský spolek. Ze sponzorských příspěvků. A věřte, že při množství případů jsou tyto částky za péči a ošetření nemalé. Ale šťastný pohled zachráněných jim to mnohdy vynahradí.

Někdo může namítnout, proč ta starost o bezdomovecké psy, když nikdo nepomůže těmto lidem. Otázkou je, zda si někteří chtějí nechat pomoci. Ale to je jiné téma. Pes si sám nepomůže. Ale i zde najdeme případ, kdy starost o psy pomohla i člověku.

MS spolek vydává již několik let nástěnné kalendáře. Prodejem se dají získat finanční prostředky na provoz. Letošní se jmenuje – Dej mi pusu. A prosincová stránka je věnována panu Bohouškovi, který má domov pod přístřeškem v areálu jedné firmy. Rexík je jeho jediný společník, oba by pro sebe dýchali. Po vydání kalendáře a jeho medializaci, ho poznali rodinní příslušníci, kteří ho snad 20 let neviděli a žijí na opačném konci republiky. Tak možná aspoň zde bude happy end i pro člověka.

Pan Bohoušek s Rexíkem.

Zmiňovaný kalendář na rok 2016.

Ale pomáhají i při umísťování psů z útulků v kraji. Sami máme s nimi velmi dobré zkušenosti a několik psů z „mého“ útulku díky nim našlo nový domov. Nedávno jsme převáželi pejska, který by díky své velikosti asi našel brzy domov i v útulku, ale byl po příchodu do útulku vystresovaný, že každý den v útulku jeho stav mohl zhoršit.

Rocky legenda, byl v útulku 3 roky.

Nessie. Byla k pěstounům převezena ve velmi vážném stavu, už bylo pozdě na záchranu, takto se dostala už do útulku, ale dožila v láskyplném prostředí.

Brit, nádherný velký pes, který si v útulku nenechal nasadit obojek a byl tudíž nevenčitelný. Jeho osud je zašmodrchaný, ale díky MS spolku se dostal z útulku pryč.

Denis, má nový domov nedaleko útulku. V útulku takový úsměv nevykouzlil.

A poslední Mick.

To je aspoň pár psů, jejichž osudy jsem znala, ale bylo jich mnohem více. A o některých z těchto pejsků a jejich osudech jsem psala i ve své knížce.

Velký respekt takovým lidem, kteří nemyslí ve vzácném volném čase jen na své záliby, ale obětují se pro dobrou věc. A díky za Rockyho, Brita, Denise, Nessii i Micka a další a všechny psy a kočky, které jste zachránili. A já soukromě i za Kočinu.

Čerpáno z FB stránek Moravskoslezského spolku a kalendáře 2016 s laskavým svolením k publikaci.

Autor: Ivana Pavlisková | neděle 19.6.2016 18:43 | karma článku: 27.20 | přečteno: 851x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 23.71 | Přečteno: 402 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 45 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.40 | Přečteno: 297 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 516 | Diskuse
Počet článků 292 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 855

Vážně i nevážně, o tom, co mě napadá, o tom, co vidím cestou.

O svých zážitcích ze psího útulku jsem napsala knížku - Potkala jsem psy, útulek a lidi.

http://www.potkala-jsem-psy.cz/

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...